ساییدگی زانو و درد زانو

ساییدگی زانو چیست:

در این مقاله می خواهیم در رابطه با ساییدگی زانو و دلایل تعویض مفصل توضیح دهیم. اما قبل از آن بهتر است که بدانیم ساییدگی زانو چیست؟

ساییدگی زانو یا به اصطلاح پزشکی (استئوآرتریت) به عنوان آرتریت “ساییدگی و پارگی” شناخته می شود که التهاب مفصلی است و در نتیجه ی دژنراسیون غضروف به وجود می آید.

ساییدگی زانو

غضروف سالم به عنوان یک سطح مخصوص روغن کاری شده در مفصل و در شرایط عادی کاملاً صاف عمل می کند. هنگامی که غضروف رو به وخامت می رود، زبر می شود و از حالت صافی خارج شده و به طور کامل از بین می رود.

ساییدگی زانو، باعث می شود که سطح استخوان بر روی یکدیگر مالیده نشود. همین امر می تواند دردهایی که افراد از ابتلا به ورم مفاصل دارند را منجر شود.

ساییدگی زانو، شایع ترین نوع آرتروز است و شایعترین علت ناتوانی در میلیون ها نفر در سراسر جهان نیز می باشد. با پیشرفت بیماری، این بیماری می تواند بسیار دردناک و ناتوان کننده باشد.


مراجعه به بهترین دکتر ارتوپدی در شیراز یک ضرورت و امر لازمی است. زیرا جراحی زانو اهمیت بالایی در بین جراحی‌ها دارد و عمل سخت و پیچیده‌ای است. جراحی زانو توسط متخصص ارتوپدی که دوره تخصص و آموزش تکمیلی خود را گذرانده انجام می‌شود.


دلایل تعویض مفصل چیست:

هنگامی که روش های غیر جراحی در کنترل درد و بهبود عملکرد مفصل مؤثر نباشند، عمل جراحی یا همان تعویض مفصل توصیه می شود.

تعویض مفصل می تواند در تسکین درد زانو بسیار تاثیر گذار باشد. در واقع هدف از تعویض کامل زانو، تسکین درد است. هم چنین ممکن است به ترمیم حرکت کمک کند.

اگر می خواهید که جراحی تعویض مفصل زانو را انجام دهید، باید به دنبال پزشکانی با تجربه باشید. زیرا دانش و تجربه ی پزشک می تواند در جراحی تعویض مفصل زانو بسیار مؤثر باشد.

می خواهیم بدانیم که یک فرد چه زمانی مجبور به تعویض مفصل زانو می شود؟

مسلما پاسخ به این سؤال، زمان بروز ساییدگی زانو برای فرد است. اما ساییدگی زانو تنها نمی تواند دلیل قانع کننده ای برای جراحی تعویض مفصل زانو باشد. زیرا برخی افراد می توانند در میزان کم و غیر حاد ساییدگی زانو، توسط پزشکان حاذق درمان شوند.

جراحی تعویض مفصل زانو، هنگامی که غضروف از بین رفته است، زانو مصنوعی (به نام پروتز) می تواند جای آن را بگیرد. گزینه های جراحی برای کاشت پروتز تعویض جزئی یا کل زانو گفته می شود.

در ادامه ی این مقاله، در مورد تعویض کامل زانو بحث می کنیم. تعویض کامل زانو با کاهش درد و اجازه دادن به بیماران برای انجام فعالیت های روزمره خود، عملکرد زانو را بازیابی می کند.

در حالی که ممکن است ایده گرفتن مفصل زانو مصنوعی برای بعضی از افراد ترسناک باشد، اما یکی از ایمن ترین و موثرترین روش های جراحی موجود می باشد.

ساییدگی زانو، معمولاً طی یک دوره از سال به تدریج توسعه می یابد اگر چه در شرایط خاصی، می تواند بسیار سریع رشد کند اما علائم ممکن است از یک بیمار تا بیماری دیگر متفاوت باشد.

علائم ساییدگی زانو

علائم ساییدگی زانو چیست:

در ادامه تعدادی از علائم ساییدگی زانو، آورده شده است که می تواند به افرادی که دارای ساییدگی زانو هستند کمک کند، زیرا در ابتدای شروع این علائم ساییدگی زانو، فرد می تواند با مراجعه ی به هنگام به مرکز درمانی از پیشرفت سریع ساییدگی زانو جلوگیری کند.

شما باید این موضوع را بدانید که ساییدگی زانو، خود به تنهایی نمی تواند دلیلی برای تعویض مفصل زانو باید بلکه پیشرفت و گسترش ساییدگی زانو است که منجر به تعویض کامل زانو می شود.

لذا شما با مراجعه ی زود هنگام به پزشک  می تواند از نیاز به تعویض مفصل زانوی خود جلوگیری نمایید.علائم ساییدگی زانو می تواند بسیار متنوع باشد و تقریبا تمام این علائم به شرح زیر است.

علائم ساییدگی زانو

بیمار با توجه به گسترش ساییدگی زانو می تواند دارای یک یا چند علائم زیر باشد.

  • ناراحتی و سفتی زانو در هنگام بیدار شدن یا نشستن برای مدت طولانی
  • دردی که بعد از حرکت کردن، برافروخته می شود و هنگام استراحت آرام می شود
  • از بین رفتن انعطاف پذیری و حرکت کم تر در زانو
  • تورم و سفتی و تب در ناحیه زانو
  • دردی که ممکن است احساس ضعف و در نتیجه “قفل شدن” یا “کمانش” ایجاد کند
  • درد های شدید ناگهانی روی تحمل وزنی که می تواند از چند دقیقه تا چند روز طول بکشد. این درد مانند وجود سنگ تیز در کفش است.
  • صدمات ناشی از مفاصل می توانند در سال های بعد دچار تغییرات آرتریت شوند
  • استئوآرتریت معمولاً با افزایش سن به صورت دستی انجام می شود، بنابراین افراد میانسال و افراد مسن به احتمال زیاد دارای علائمی هستند که لازم هست سریع با دکتر بهداد اسکندری در تماس بوده، اگر چه این امر لزوماً مانع از عدم وجود ساییدگی زانو در بزرگسالان جوان (زیر 50 سال) نمی باشد
  • افراد چاق و سنگین که دارای اضافه وزن زیادی هستند، احتمال ابتلا به آرتروز یا ساییدگی زانو را بیشتر از سایر افراد دارند
  • سابقه خانوادگی این بیماری احتمال ابتلا به آرتروز را افزایش می دهد. با این حال، در افرادی که هیچ فاکتور ارثی ندارند، و جوان هم هستند، استئوآرتریت رخ می دهد.

تعویض مفصل زانو

راه های پیشگیری از ساییدگی زانو و جلوگیری از نیاز به جراحی تعویض مفصل زانو:

به طور کلی، برای درمان این بیماری ما دو راه حل داریم. اولین راه حل برای بیماران با پیشرفت کم این بیماری است که در ادامه به آن پرداخته ایم. برای این روش عملکرد های زیر توصیه می شود:

  • ورزش منظم و ملایم مانند شنا، پیاده‌روی یا دوچرخه سواری آسان می تواند راه حل مناسبی باشد. ورزش معقول می تواند به افزایش دامنه حرکت کمک کند و غالباً با تقویت و سالم نگه داشتن زانو، در کاهش درد مؤثر است.
  • وسایل حمایتی مانند عصا یا بریس زانو نیز می توانند با توجه به سن فرد موثر باشند.نشان داده شده است که استفاده از بریس زانو به پایداری، کاهش درد و کمک به راه رفتن در مسافت های طولانی تر کمک می کند.
  • استفاده از کمپرس های سرد و یا گرم می تواند برای درمان ساییدگی زانو مفید باشد.
  • مصرف برخی از دارو ها که بدون نسخه تهیه می شوند مانند استامینوفن (پاراستامول یا تایلنول)و سایر مسکن ها، ممکن است منجر به کاهش درد شوند. اما این راه حل را توصیه نمی کنیم، مگر این که به دستور پزشک باشد.
  • وزن اضافی، فشار و استرس بیش تری را روی زانو ها و باسن شما ایجاد می کند.از این رو کاهش وزن در صورت اضافه وزن باعث کاهش فشار خواهد شد.
  • درد پیشرفته تر پوکی استخوان ممکن است برای مدیریت درد و تأخیر در نیاز به جراحی به دارو های تجویزی نیاز داشته باشد.
  • تزریق های روان کننده مشترک که توسط پزشک شما انجام می شود می توانند درد را به شدت کاهش دهند و شناخته شده است که تا چند ماه این درد تسکین می یابد.

مصفل ساییده شده استخوان

سایر مطالب: بهترین جراح لگن در شیراز

روش دوم درمان ساییدگی زانو، جراحی تعویض مفصل زانو می باشد:

در مراحل بعدی ساییدگی زانو و پیشرفت آن، فرد به حراجی زانو نیاز پیدا می کند. از علت های تعویض مفصل زانو می تواند درد ناتوان کننده شده باشد، تا  حدی که سبک زندگی فرد به شدت به خطر میفتد. برخی از روش های جراحی که برای درمان آرتروز زانو استفاده می شود به شرح زیر است:

  • جراحی آرتروسکوپیاز جراحی های حداقل تهاجمی است و به جراح این امکان را می دهد تا زباله های مفصل را تمیز و پاکسازی کند یا غضروف پاره شده را ترمیم کند.
  • استئوتومی که از استخوان درشت نی (استخوان ساق پا) بر می آید تا زاویه بالای استخوان را مجددا تنظیم کند.
  • پیوند غضروف ممکن است گزینه ای باشد اگر زانوی فرد خیلی زود در روند بیماری با صدمه اندک عمل کند.
  • تعویض جزئی یا کامل زانو باعث جایگزینی اجزای زانوی فرد می شود که به دلیل ساییدگی زانو، به شدت آسیب دیده اند.

اگر تخریب یک یا چند محفظه در زانو شدید شود، پزشک ممکن است تعویض جزئی یا کامل زانو را پیشنهاد دهد . هر دو عمل جراحی جزئی و كامل تعویض مفصل زانو شامل از بین بردن بخش هایی از استخوان بیمار در زانو و جایگزینی آن ها با ایمپلنت های مهندسی دقیق است كه باعث تسكین درد و بهبود توانایی راه رفتن شما می شود.

بعد از گذشت 8 هفته از دوره توانبخشی، فرد باید در توانایی حرکت خود به طور مستقل و بدون دردی که قبلاً تجربه کرده است، پیشرفت هایی را ببینند.

جراحان ارتوپدی در حال جستجوی روش های معالجه ی جدیدی برای ساییدگی زانو هستند. تحقیقات حاضر با هدف کاهش سرعت پیشرفت آرتروز بر روی دارو های جدید و پیوند غضروف متمرکز شده است.

عمل تعویض مفصل زانو

جراحی تعویض مفصل زانو چگونه است:

جراحی تعویض مفصل زانو، مانند تمام جراحی ها  معمولاً تنها پس از آن كه تمام گزینه های درمانی محافظه كارانه (غیر تهاجمی) نتوانند از علائم جلوگیری کنند. توصیه می شود که از جراحی تعویض مفصل زانو استفاده شود.

ساییدگی زانو می تواند به آرتروز، سایر اشکال آرتریت، صدمات رباط، تاندونیت و بورسیت آسیب برساند. درد زانو ناشی از این آسیب به چندین روش قابل درمان است، از جمله تعداد گزینه های درمانی غیر جراحی به شرح زیر می باشد:

  • ورزش و فیزیوتراپی
  • ترسیم یا مهاربندی
  • عوامل ضد التهابی
  • گلوکوزامین و کندرویتین
  • تجويز ژل يا مواد ويسكوز
  • کورتیکواستروئیدها
  • کاهش وزن

مفصل زانو  دارای سه محفظه از جمله درون (داخلی)، خارج (جانبی)، و یک جلو (پاتلا) برای زانو. می باشد. در جراحی تعویض مفصل زانو، معمولا پروتز را جایگزین قسمت های آسیب دیده در زانو می کنند، که باعث کاهش درد شود.

در انتهای تحتانی استخوان ران، استخوان برای پذیرش یک قطعه فلزی به شکل خاص اصلاح می شود و انتهای فوقانی استخوان درشت نی (استخوان ساق پا) نیز برای پذیرش یک سینی فلزی اصلاح می شود.

در این سینی یک یاتاقان پلاستیکی تعبیه شده است. اگر فقط یک محفظه دچار آسیب شود و محفظه های دیگر دارای غضروف طبیعی و سالم باشند، ممکن است تعویض مفصل زانو بدون جا به جایی انجام شود.

بیماران آسیب دیده که تنها در یک قسمت از زانو مشکل دارند، بدون آسیب رساندن به استخوان و بافت سالم اطراف آن ممکن است زانوی آن ها، مجددا ترمیم شود.

جراحی زانو

سوالات رایج در رابطه با جراحی تعویض مفصل زانو:

در رابطه با این جراحی ما می توانیم سوال های زیادی داشته باشیم، اما برخی از آن ها سوال عده ی کثیری است. از این رو می خواهیم این سوالات را برای شما نیز بیان نماییم.

سوال اول: آیا جراحی تعویض مفصل زانو دردناک است؟

هیچ جراحی بدون درد نیست و جراحی تعویض مفصل زانو نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. با این حال، درد بعد از عمل جراحی تعویض مفصل زانو معمولاً قابل کنترل است. روش های پیشرفته تر مدیریت درد باعث کاهش درد جراحی به وسیله ی مصرف دارو های ضد درد می شود.

سوال دوم: درد بیمار بعد از جراحی تعویض مفصل زانو، چگونه تسکین می یابد؟

اکثر بیمارانی که تحت عمل جراحی تعویض مفصل زانو قرار می گیرند، تحت بی حسی نخاعی با آرام بخش قرار می گیرند. بنابراین در طی عمل جراحی هوشیار نیستند.

این نوع بیهوشی فواید زیادی دارد که کمترین آن ادامه تسکین درد برای چند ساعت بعد از عمل است. علاوه بر آن، بیهوشی نخاعی در مطالعات نشان داده است که مزایای دیگری مانند کاهش ریزش خون جراحی و کاهش خطر ابتلا به لخته شدن خون در اندام تحتانی در مقایسه با بیهوشی عمومی دارد.

هم چنین آرامش عضلانی که توسط بی حسی نخاعی انجام می شود انجام عمل جراحی را آسان تر و در نتیجه آسیب دیدگی کم تری برای بیمار ایجاد می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *